Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 25.04.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: UDMR propune dezbateri privind ridicarea la nivel de organizare de stat a formelor de autonomie
Acces online: https://www.cotidianul.ro/udmr_propune_dezbateri_privind_ridicarea_la_nivel_de_organizare_de_stat_a_formelor_de_autonomie-82013.html


Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, o rezoluţie denumită "Uniunea noastră, Europa noastră", prin care anunţă că va propune dezbateri privind ridicarea la nivel de organizare de stat a formelor de autonomie, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit rezoluţiei, modelul de autonomie propus de UDMR se încadrează în limitele constituţionalităţii, iar autonomiile din Europa servesc şi populaţiei majoritare, motiv pentru care solicită un dialog cu clasa politică şi societatea civilă româneasă pentru a declara formele de autonomie drept forme de organizare statală.

"Considerăm că este indispensabil ca Uniunea Europeană să ridice la rangul de principii generale practicile ţărilor şi principiile care stau la baza acestor modele de autonomie.

Formele de autonomie definite în programul nostru se armonizează cu condiţiile existenţiale specific minoritare ale maghiarilor din România, totodată se încadrează în limitele constituţionalităţii, respectiv se conformează cu modelele europene de autonomie bazate pe principiile subsidiarităţii şi a autorităţilor locale care au contribuit la crearea Europei moderne. Suntem convinşi că autonomiile comunitare dincolo de decentralizarea administrativă servesc în egală măsură şi interesele populaţiei majoritare, aşadar solicităm iniţierea unui dialog cu clasa politică şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului”, se arată în rezoluţia UDMR.

Totodată, la nivelul Uniunii Europene, UDMR va propune ca diferitele forme de autonomie să fie orientative pentru statele membre. "Suntem convinşi că păstrarea şi continuitatea identităţii noastre etnice este garantată doar prin anumite forme de autonomie, ceea ce se poate realiza urmând exemplul bunelor practici oferite de câteva state membre ale Uniunii Europene./..../ În Uniunea Europeană vom sugera acceptarea unor norme de protecţie a minorităţii prin care buna practică a anumitor ţări europene şi diferitele modele de autonomie să devină orientative pentru fiecare stat membru”, potrivit rezoluţiei.

UDMR mai arată în rezoluţie că maghiarii din Secuime îşi doresc „o autonomie teritorială care să ofere Secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune". "Urmărim o Secuime care să asigure condiţii pentru crearea locurilor de muncă, pentru creşterea economică a comunităţilor locale, pentru creşterea competitivităţii lor pe piaţa unică europeană. O Secuime unde poziţiile de conducere ale instituţiilor publice să se ocupe conform proporţiilor etnice în regiun.”, mai este stipulat în rezoluţie.

Referitor la tipul de automie, UDMR precizează că este vorba de autonomie culturală. "O autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice. O autonomie culturală care în domeniul educaţiei în limba maghiară din România să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală culturală care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu inter-etnic, respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale”, se precizează în documentul votat de delegaţii UDMR.

UDMR mai cere şi forme instituţionale care să înlesnească dezvoltarea autonomiei. În ceea ce priveşte guvernarea, UDMR solicită continuarea programelor guvernamentale care să servească – în afara competenţelor asigurate de autonomii – nevoile economice şi sociale ale comunităţii maghiare din România. "Ca garanţie a implementării acestor programe, solicităm prezenţa unor persoane delegate de organizaţia maghiară de reprezentare şi protecţie a intereselor la diferite nivele apolitice ale guvernării perene, potrivit proporţiilor comunităţii noastre la nivel naţional”, se precizează în document.

Viziunea UDMR asupra UE se referă la o Europă a regiunilor. "În Europa noastră, comunitatea maghiară din Transilvania, întreaga comunitate etnică maghiară din România este egală în drepturi, însemnătate şi competitivitate cu orice altă comunitate europeană. Europa noastră este Uniunea valorilor şi a multiculturalităţii, Europa regiunilor şi a comunităţilor”, se mai arată la finalul rezoluţiei.

Rezoluţia a fost adoptată de cu unanimitate de voturi de cei peste 500 de delegaţi prezenţi la Congresul UDMR. NewsIn

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.